+45 96 ​96 10 60​ info@hilltop.dk

OCD OG AUTISME

HVAD ER OCD?

 

En del personer med autismespektrumforstyrrelser er samtidig ramt af OCD. OCD betyder, at personen har uønskede tvangstanker og tvangspræget adfærd.

HVORDAN KAN MAN AFHJÆLPE OG BEHANDLE OCD?

OCD kan afhjælpes og behandles, men ofte udgør kombinationen af OCD og autisme en væsentlig udfordring. Behandlingsarbejdet kræver indgående kendskab til begge problematikker. Der eksisterer mange forskellige behandlingssteder og behandlere. Ingen, eller meget få af disse, har imidlertid viden om, hvordan OCD udformer sig og kan behandles i kombination med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Sådanne kombinationer gør ofte at OCD’en, samt behandlingen af denne, må foregå i lyset af udviklingsforstyrrelsen.

Behandlingen skal tilpasses de udfordringer, der er forbundet med udviklingsforstyrrelsen, hvilket indebærer et stort hensyn til især kommunikative og sociale udfordringer, samt det nedsatte energiniveau hos den ramte. Udgangspunktet for at arbejde målrettet med behandlingen er, at man bliver bevidst om det greb, som OCD-symptomerne har i den OCD-ramtes liv.

Vedkommende kæmper med en neurobiologisk lidelse, som fylder sindet med uvelkomne tanker – og adfærden med meningsløse ritualer. Dette bevirker en hverdag, hvor pinefulde og tidskrævende tvangstanker eller -handlinger griber ind i hverdagens rutiner, relationer til andre og daglige aktiviteter.

 På Hilltop behandles OCD i kombination med autisme gennem en vifte af forskellige indsatser.